TERIMA KASIH

January 31, 2011

oh PMS!

hai semua bloger bloger sekalian. :)

harini aku PMS! ooohhh PMS! sungguh seksa betol. sumpah! kalau tiap kali pms mesti aku sakit gle-gle pny. huhu korang budak laki ni apa tow. kalau tak tow dok diam diam je ok. jangan nak bagi gf korang marah, nanti tak pasal-pasal je korang kena sembur free je ngn gf-gf korang tow. hahaha apa apa? aku tow la aku selalu cmtu. sian kn sapa yang kena tu. hahaha alaaa tak sengaja la. nak buat cna kn, sintom sintom pms dh macam ni. so kena tima la kn. hey! korang nak tow lagi tak pasal pms ni? mesti nak kn. so harini aku google punya google la kn, dapat la sikit-sikit pasal pms ni. sila ye korang bace and paham.




Apa itu Sengugut atau PMS ??

Sindrom pra-haid atau lebih dikenali sebagai PMS (Premenstrual Syndrome) atau senggugut adalah situasi perasaan dan rasa tidak selesa yang dialami oleh wanita menjelang haid. Ada banyak perkara yang boleh menjadi faktor atau penyebab berlakunya gejala PMS ini. Antaranya ialah ketidakseimbangan estrogen dan progesteron dalam tubuh, kadar gula yang menurun kerana pengeluaran insulin yang meningkat dengan tiba-tiba dan kekurangan vitamin B. Sindrom pra-haid atau PMS ini boleh dikategorikan kepada beberapa jenis.

PMS Jenis A
Keadaan yang dialami : gelisah, mudah marah, mood berubah-ubah dan insomnia.
Faktor penyebab : Progesteron lebih banyak dari banyak dari hormon estrogen dan menyebabkan pengeluaran adrenalin dan serotonin. Keadaan ini juga mungkin boleh disebabkan oleh kurangnya vitamin B6.

PMS Jenis C
Keadaan yang dialami : Sakit kepala, pening kepala dan jantung berdebar-debar
Faktor penyebab : Keadaan ini hampir sama dengan hipoglikemia, akibat tingginya kadar insulin dalam darah. Keadaan ini juga boleh berlaku disebabkan oleh kekurangan magnesium.

PMS Jenis D
Keadaan yang dialami : Tekanan, mudah lupa dan insomnia
Faktor penyebab : Kekurangan vitamin B dan juga kadar estrogen lebih rendah dari progesteron. Juga diakibatkan oleh kadar aldesteron yang tinggi dalam darah. Aldesteron adalah hormon yang mempengaruhi keseimbangan cairan tubuh.

PMS Jenis H
Keadaan yang dialami : Berat badan bertambah, payudara membengkak, perut kembung, tangan dan kaki bengkak
Faktor penyebab : Tingginya kadar aldesteron dan estrogen dalam darah. Kurangnya vitamin B6 dan magnesium



haaa amacam? korang dah bace and dh paham? korang jenis yg mana? aku jenis A kot. hahaha aku memang mudah marah dan mood berubah-ubah. smpaikan ada orang tu gtow aku kn, ish tak paham laa mood mcm mna dia ni. hehehe sabar je la kn. hope korang hepy dan puas hati bce entry aku kali ni ye. terima kasih :)



MOOD : AKU DAH OK SEKARANG. :)



8 comments:

  1. wah..sgt bermakna..
    tengs armouris! :)

    ReplyDelete
  2. alhamdulillah da ok skg..
    dulu mmg truk..:(

    ReplyDelete
  3. alhandulillah bgos la cmtu..
    tp kalo trok tu mmg sakit gle kn :)

    ReplyDelete
  4. sama la dear. yatie kalau kena pun agak teruk. selalunya sampai nangis2 then terlelap. baru baik. huhu.

    ReplyDelete
  5. kte sma la yatie..mmg trok tow..
    kdg2 tu seharian je tdo..nk bgn pon takleh..huhu tengs ye :)

    ReplyDelete
  6. uit . .PMS jenis A to ,rasanya semua org kena kot .
    tp ada jugee kn smpai pengsan bila waktu PMS nih . .like my cousin .
    siap kena bedah sbb da terok sgt
    so ,kalao agak2 smpai pengsan to ,better jumpa pakar saket puan .
    tengs dear fer ur inform . .baru lha tahu yg PMS ada bnyaaaak jenis :)

    ReplyDelete
  7. yeke? smpai pengsan ni mmg tahap trok la kn..
    tkot kn dgr..nseb pmpuan mcm ni la kn..huhu
    ok my pleasure :)

    ReplyDelete

Hey comel dan hensem.

Terima Kasih kerana membaca dan silalah memberi komen anda yang comel-comel ye. :)